Wildplukken verboden

Mag dat?
Wildplukken is officieel niet toegestaan in Nederland. Wil je zeker zijn dat je geen regels breekt? Dan kun je een prachtig boeket simpelweg kopen bij de bloemist!

Bij heel veel dingen vragen wij ons af: mag dat? Deze week zie je overal de kleine krokussen weer opduiken. Een mooi gezicht! En hoe zit dat straks als de berm vol staat met klaprozen? Mag je die dan plukken om er thuis een mooi vaasje mee te vullen, of krijg je dan boze buren op je dak? Wij gingen het even na.

Wildplukken is niet toegestaan.  Je mag bijvoorbeeld geen vruchten of bloemen plukken. Dit valt namelijk onder gemeentelijk eigendom en dat mag je niet vernielen.

Wildplukken
“Eetbare planten zijn in de eerste plaats de voorraadschuur van de dieren”, staat op de website van Staatsbosbeheer. “Ook het voortbestaan van de plant zelf is iets om rekening mee te houden. Als alle bloemen worden weggeplukt, heb je geen stuifmeel en stampers meer en kan hij zich niet meer voortplanten.”

Berm en akkerranden
Hoe zit dat met de berm? Als de berm bij de openbare weg hoort, is het niet zo’n probleem als je daar een paar bloemetjes plukt. Houd je dan wel aan de richtlijnen van Staatsbosbeheer. Staat die mooie bloemenzee aan de rand van een akker, dan kun je de bloemen beter laten staan. Waarom? Vaak hebben de boeren dit zelf gezaaid. Deze bloemen hebben namelijk een belangrijke functie.

Zinvol onkruid
De bloemetjes die langs de akkerranden groeien, zitten vol met nectar. Belangrijk voedsel voor bijvoorbeeld wilde bijen en andere insecten. Veel van deze insecten zijn de natuurlijke vijand van luizen die de aardappels en het graan aanvallen. Ook veel vogels overleven in de winter op de zaadjes die deze bloemen laten vallen. Laten staan dus!

Gemeenteplantsoen
Bloemen plukken uit het gemeenteplantsoen mag al helemaal niet.

 

Artikel details

Artikel ID:
93
Categorie:
Datum toegevoegd:
04-07-2021 09:56:12
Aantal bekeken:
6
Beoordeling (Stemmen):
(0)

Gerelateerde artikelen