Belichting

Belichten doe je met de camera. Het instellen van ISO, Diafragma, Sluitertijd en belichtingscompensatie wordt de belichting genoemd.

 

Belichting (fotografie)

Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De belichting van een opname is de totale hoeveelheid licht die op het gevoelige materiaal of de beeldsensor valt. Deze belichting is afhankelijk van de helderheid van het onderwerp, het diafragma, de belichtingstijd en de filmgevoeligheid (ISO-waarde) van de film.

De term belichting in de fotografie is niet te verwarren met de gelijknamige term belichting in de theaterwereld. In de fotografie spreekt men in dat geval van uitlichting.

 

Grenzen

Het lichtgevoelige materiaal of de beeldsensor heeft een beperkt dynamisch bereik: er is een ondergrens waaronder het materiaal niet reageert en op een sensor slechts ruis te zien is, maar ook een bovengrens waarboven het materiaal verzadigd is en een sensor overstuurd wordt. Voor een mooi ogende foto moet de belichting over het gehele beeld binnen deze grenzen blijven. Een foto waarvan delen met minder dan de ondergrens zijn belicht, noemen we onderbelicht; een foto waarvan delen met meer dan de bovengrens zijn belicht, noemen we overbelicht. Het gebied waarbinnen de belichting goed is, is afhankelijk van de filmgevoeligheid, die als ISO-waarde wordt aangeduid op het rolletje of de camera. Vrijwel alle digitale camera's kunnen een histogram met lichtsterktes laten zien, waaruit kan worden afgeleid hoe de belichting is:

Verschillende belichtingen met histogrammen

Onderbelicht


Juist belicht


Overbelicht

Histogram van onderbelichte opname

Histogram van correct belichte opname

Histogram van overbelichte opname

 

 

 

 

 

Artikel details

Artikel ID:
29
Categorie:
Datum toegevoegd:
31-01-2021 08:10:22
Aantal bekeken:
18
Beoordeling (Stemmen):
(0)

Gerelateerde artikelen