Veel gestelde vragen
LuRoFoto > LuRoHelpdesk > Veel gestelde vragen

Geef een zoekopdracht/vul een trefwoord in:


Beoordelingen geven (hoe doe je dat?)

Oplossing Inleiding
Het geven van beoordelingen is niet altijd makkelijk, zeker als je hier nog geen of weinig ervaring mee hebt of nieuw bent op de site.
Het doel om LuRoFoto een leersite te laten zijn en blijven voor iedereen staat -naast wederzijds respect- hoog in het vaandel van LuRoFoto.
Een ieder interpreteert een foto naar eigen inzicht en smaak en heeft een eigen idee over hoe een foto eruit moet of zou kunnen zien. Aangedragen mogelijke verbeteringen aan een foto door de commentator moeten daarom niet gezien worden als blijk dat de foto niet goed zou zijn maar als leerpunt. Wellicht brengen de aangeboden aanpassingen je op een idee voor je volgende foto en je leermoment is een feit.

Als je de aangedragen mogelijke verbeterpunt(en) voor je foto niet zou willen uitproberen of niet ziet zitten, is dat jouw goed recht. Bedank in ieder geval degene voor het meedenken in jouw eigen creatieve denkproces; wees vriendelijk maar oprecht zo kom je verder.
----------------------------------------------------------------------
Veel mensen vinden het moeilijk om een beoordeling te geven op foto’s van anderen. Dat is jammer want door aan te geven hoe een foto bij je overkomt leert de fotograaf om betere/andere/leukere foto’s te maken. Je leert er zelf ook van want je gaat bewuster kijken. Maar wat is nu een beoordeling en wanneer is het nuttig en leerzaam? Om een foto te beoordelen kunnen we, om ergens te beginnen, twee aspecten onderscheiden, subjectief en objectief. Of misschien moeten we zeggen, zo objectief mogelijk. Vuistregel is dat je woorden schrijft en het jezelf niet makkelijk maakt met enkel smilies en/of bepaalde tekentjes zoals ++++++.

Foto's zien
Wanneer je een foto bekijkt dan krijg je een eerste indruk van de foto en wanneer je langer kijkt wordt deze indruk versterkt of verzwakt. Die indruk, dus hoe de foto bij jou overkomt, is een subjectieve beleving van de foto.
Immers, het hangt van heel veel factoren af hoe je de foto ervaart en op de meeste daarvan heeft de fotograaf geen enkele invloed! Leeftijd, belangstelling, stemming, ervaring, enz., van de toeschouwer zijn allemaal dingen die meespelen.

Je kunt een foto ook bekijken met een meer "technisch oog": Hoe is de compositie, de kleurstelling, de scherpte of het gebrek daar aan? Dit zijn zaken die veel objectiever kunnen worden beoordeeld.

Daarnaast willen foto's je in de regel wat vertellen. Je krijgt een onderwerp te zien en dat onderwerp doet wat met je. Dit is ook vaak de bedoeling van een fotograaf maar niet altijd.
Hij/zij wil je bijvoorbeeld op een andere manier tegen iets aan laten kijken. Dit kun je als een doel van een foto zien. Zo kun je met een “technisch oog” kijken of de techniek of compositie deze boodschap ondersteunt, of juist afzwakt.

Subjectieve beoordeling
Tegen het geven van subjectieve beoordeling is natuurlijk geen enkel bezwaar. Het leert de fotograaf hoe zijn/haar manier van fotograferen overkomt bij ‘het publiek’. Zelfs een reactie als “o wat mooi” of “vet cool” zegt wel iets. Wat dat ‘iets’ dan precies is blijft natuurlijk wel onbenoemd. Dus beter is het als je probeert te omschrijven waarom je dat zo vindt.

Objectieve beoordeling
Technische aspecten van een foto zijn zaken als scherpte, rechte horizon, plaatsing van het onderwerp in het kader, contrast, kleur, enz. Deze zijn, met enige kennis, te herkennen en te beoordelen. Het probleem hierbij is echter dat de fotograaf deze technische kenmerken bewust gebruikt zou kunnen hebben... of niet. Er zijn prachtige foto’s met een extreem scheve horizon die een stuk minder mooi zouden zijn als de horizon recht gestaan zou hebben.
Zou als je hier een opmerking over schrijven dan kom je te weten wat de fotograaf bewust gekozen heeft, en kan hij jouw opmerking meenemen in een volgende foto of juist weerleggen. Zo ontstaat er een “dialoog” tussen de kijker(s) en de fotograaf.

Dialoog
Door op een eerlijke en respectvolle manier te beoordelen, ontstaat er een communicatie tussen fotograaf en medefotografen met de foto als handvat.

Laat een geschreven beoordeling zo duidelijk mogelijk zijn, helder en begrijpend.
Heb je een beoordeling op een foto gegeven dan loont het soms de moeite om nog eens terug te gaan naar deze foto, wellicht is er een reactie gekomen op een beoordeling van jou, of heb je een voorstel gedaan voor een verbetering maar er zijn nog vragen over of is de verbetering door de fotograaf geplaatst in een reactie.

Nog even dit:
Persoonsgerichte beoordelingen onder een foto worden niet gewaardeerd, de berichten of delen van berichten zullen worden aangepast cq verwijderd op een manier dat er een samenhangend geheel gehandhaafd blijft. Persoonsgerichte beoordelingen zijn van geen enkele meerwaarde voor zowel de fotograaf als voor andere fotografen die de betreffende foto bekijken en de beoordelingen lezen.
 
Was dit artikel behulpzaam? ja / nee
Artikel details
Artikel ID: 65
Onderwerp: FOTO(GALERIJ)
Datum toegevoegd: 06-02-2012 20:55:45
Aantal bekeken: 168
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 5.0/5.0 (5)

 
<< Ga terug

Powered by Help Desk Software HESK™