Veel gestelde vragen
LuRoFoto > LuRoHelpdesk > Veel gestelde vragen

Geef een zoekopdracht/vul een trefwoord in:


Basistips voor fotografie

Oplossing Ritme en regelmaat:

1.Collectie
Een collectie maken is het bewust bij elkaar zetten van verwante grootheden’. Als we ons hele boekenbezit in een boekenkast bij elkaar zetten, vormt dit een collectie. Hetzelfde geld voor een schelpenkast, waarin de verzamelaar zijn hele collectie schelpen heeft ondergebracht. Een beeldvullende foto van een collectie, zonder (vaak storende) omgevingsfactoren kan heel boeiend zijn! Denk bijv. Aan structuur, herhaling en ritme. Denk maar eens aan veel ansichtkaarten met snoepjes, appels, rozen enz.

2.Herhaling
Herhaling is het opnieuw en steeds weer opnieuw toepassen van steeds hetzelfde element, dezelfde vorm, hetzelfde woord. Ritme is een vorm van herhaling, maar dan met een kleine ‘vibratie’. Een kleine verandering.
Stel, je wil een ritmisch beeld maken van een rijtje lucifers. Wanneer je ze allemaal keurig naast elkaar legt, creeer je een doorlopend ritme, eigenlijk een herhaling. Dit wordt een beetje monotoon. Er ontstaat pas een boeiend beeld als we binnen de herhaling, afstand, richting of vorm veranderen. Het leuke is dat je dan vaak niet eens ver weg hoeft. Met een stapel stenen/dakpannen of een bos rozen, een bosje pennen kun je al iets heel spannends maken! Bekijk eens een onderwerp van verschillende kanten. Er komen dan echt leuke beelden uit uw camera tevoorschijn!


Compositie: Beeldvullend - uitsnede
Als je foto’s niet goed genoeg zijn, dan sta je er niet dicht genoeg bij’, zei Robert Capa, fotojournalist tijdens de Tweede Wereldoorlog. U kent het vast wel: het is een leuke foto, maar die fiets op de achtergrond, dat verkeersbord, … het kan heel storend zijn op de foto. Loop naar het onderwerp toe om het beeldvullend op de foto te krijgen. Kun je niet naar het onderwerp toelopen, gebruik dan een teleobjectief! Vaak is een pakkende uitsnede van een klein deel van alles wat er te zien is, boeiender dan een totaaloverzicht.

Pak uw digitale camera en experimenteer eens met deze foto tip! Opmerking: bijsnijden maakt wel gebruik van dezelfde techniek in je fotobewerkingsprogramma, maar is bedoeld om overbodige of storende details langs de randen van een opname weg te snijden en niet om een detail uit het geheel te halen. Wees je ervan bewust dat als je het laatste doet, dat je dan een foto met veel minder pixels overhoudt die bij hetzelfde eindformaat (dus bijvoorbeeld een afdruk op A4) minder "scherp" zal zijn.


"In het vliegtuig"
Natuurlijk is het stijgen en landen in een vliegtuig het ‘meest leuke’ van de hele vliegreis. Je ziet gebouwen, wegen en auto’s als lego onder je… Toch is het raadzaam om je camera eens (vooral bij wat kortere vluchten) bij je te houden. Ja, ook bij bewolkt weer. Want het gebeurt nogal eens dat als je net boven die grijze wolkenlaag komt, de zon schijnt en er nog meer wolken zijn!
Wolken die net ‘pluizebollen’ lijken, vreemde vormen hebben, schaduwen vormen op een lagere wolkenlaag…
Het is heerlijk om in deze ‘wolkenwereld’ te vliegen en je zult merken dat je elke minuut weer een andere kijk krijgt op wolken. Je vliegt immers hoger/lager/meer naar rechts enz.
Geniet ervan!


Vakantiefoto's: "Klein beetje … opzij, naar beneden, naar boven…"
Fotograferen tijdens je vakantie kan meer zijn dan ‘herinneringsfoto’s’ maken. Met een klein beetje meer moeite (meer in – of uitzoomen, een ander standpunt kiezen) maak je betere beelden waar je nog lang plezier van beleeft!
Je ziet een mooi uitzicht, of spelende kinderen, of een mooi voorwerp… dat wil je onthouden, vastleggen .. camera erbij en hup, klik! Toch is het de moeite waard om eerst even te kijken hoe het uitzicht/het voorwerp het best tot zijn recht komt!
Dus:
- doe eens een stap naar links of rechts (en neem iets op de voorgrond mee)
- zak eens door je knieën! Of ga op je buik liggen! Bij kinderen natuurlijk altijd belangrijk om ‘op ooghoogte’ te fotograferen, maar ook bij landschappen kan een heel laag standpunt heel spannend zijn.
- of ga juist op een hoger punt te gaan staan (een bergje, stoel, bankje)
- maak een voorwerp eens uit een groothoekpositie: op de grond gaan liggen en naar boven fotograferen, maar zoom datzelfde voorwerp eens in. Dat heb ik bijvoorbeeld bij de palmboom met maan gedaan. Door een paar stappen te zetten en meer in te zoomen krijg je gelijk een heel ander effect!
Nog enkele voorbeelden zijn: -Vanuit een iets hoger punt
-Iets lager standpunt
-Op de grond liggen en omhoog fotograferen
Succes met deze foto tips!


"Zonsop –en ondergangen"
Als de zon opkomt of juist ondergaat, krijgt de wereld een prachtige gloed. Momenten die heel vaak vastgelegd worden! Maar als je het al weleens geprobeerd hebt, weet je ook dat het een van de moeilijkste momenten zijn!
Het meest opmerkelijke is wel, dat het licht ongeveer elke minuut anders is. In sommige delen van de wereld lijkt het nog sneller te gaan dan in andere. Dat betekent dus: continue alert zijn en de digitale camera in de aanslag. Want over 3 minuten kan het mooier zijn, dan nu! (of minder mooi, maar dat houdt het spannend, toch?)
Hoe lager de zon bij de horizon is, hoe warmer het licht. En dat zonsondergangen mooier zijn, dan zonsopgangen, is te betwijfelen!
Een uur na zonsopgang kan het licht ‘helder en fris’ zijn. Vooral bij de zee.
Soms moet je gewoon de tijd nemen om een zonsop– of ondergang goed te fotograferen.
Maak rustig een hele serie: de mooiste zoek je later thuis wel uit!

Een van de ‘problemen’ bij zonsop- en ondergang fotograferen is wel: of de zon wordt te licht/donker of het voorwerp op de voorgrond. Doordat je met tegenlicht te maken hebt, zal het onderwerp op de voorgrond vaak donker zijn. Wil je de persoon/het onderwerp juist goed belichten, zul je merken dat de achtergrond (in dit geval de zonsondergang) veel lichter wordt, dan je in werkelijkheid ziet. Je zult op zo’n moment moeten kiezen wat belangrijker is: of dat de persoon op de voorgrond herkenbaar in beeld is, of dat het licht (in dit geval de zon) meer aandacht verdient.
Details fotograferen

Tips om detailfoto's te maken
Eenvoudige beelden met grote verhalen. Zo kun je details zien. Het is een stukje van het ‘hele beeld’. Een stukje wat vaak ‘genoeg’ zegt, over kleur, structuur, sfeer, enz.
Maak een ‘totaalplaatje’ (oke, dat is natuurlijk leuk voor de herinnering), maar doe een stap dichterbij en ‘zoom’ in op een klein deel! Je maakt details nog extra mooi als je met veel scherptediepte werkt: dus een diafragma van 2.8 of 4.0 (AV) Ook recht van boven, van voor kan een strak, mooi beeld opleveren.
Tip: maak eens een detailpagina in je fotoboek! Of een detailcollage. Doet het ook goed op een canvas aan de muur …


Tips voor het fotograferen van vogels:
Herkenbare elementen:
Door vogels in een omgeving met voor iedereen herkenbare elementen te fotograferen (zoals een bekende plant), help je de kijker gevoel voor schaal en verhouding te krijgen.

Experimenteer met tegenlicht:
Juist in de vroege en de late uurtjes kan tegenlicht veel sfeer in een foto brengen.
Let op de lichtval
De lichtval bepaalt voor een groot deel de foto en de sfeer die hij uitstraalt. Sta daarom vroeg op en fotografeer bij het vroege, zachte ochtendlicht. Bovendien zijn er op warme dagen dan nog geen hinderlijke trillingen in de lucht.
Let op kleurruimte bij export
Let op in welke kleurruimte je fotografeert of je bestanden exporteert. De sRGB-kleurruimte is geschikt voor publicatie op het web. De grote fotolabs gaan ook meestal uit van sRGB, waardoor sRGB de beste afdrukken geeft. Voor drukwerk is Adobe RGB (1998) echter de aangewezen kleurruimte, omdat deze een groter deel van het kleurenspectrum omvat en daarom meer en diepere kleuren kan weergeven.

Productfotografie: een vak apart?
Tips van een professionele productfotograaf voor het fotograferen van producten.

Toepassingen productfotografie:
Productfotografie is een onderdeel van studiofotografie en wordt ingezet om producten goed tot hun recht te laten komen. Vroeger werd dit vooral ingezet voor drukwerk, zoals reclame, flyers, brochures of boekwerken, maar in de moderne tijd wordt productfotografie ook meer en meer ingezet voor internet. Websites van fabrikanten moeten voldoen aan hoge eisen en om de producten er op hun voordeligst uit te laten zien wordt veelal speciaal hiervoor een fotograaf aangetrokken. Zo ontwikkelt het fotograferen van producten zich tot een heus specialisme.

Productfotografie kent meerdere verschijningsvormen. In verreweg de meeste gevallen gaat het om het maken van een foto die de realiteit dicht benadert. Zo nu en dan zijn creatieve werken mogelijk, maar zelfs dan is het onderwerp duidelijk en staat dit centraal. Het fotograferen van producten wordt ook wel packshot fotografie genoemd. Een packshot is een term voor een afbeelding van een product waarbij dit product solitair tegen een witte achtergrond wordt gefotografeerd.

3D animatie
De nieuwste vorm van productfotografie is de 3D animatie, waarbij een serie foto’s er voor zorgt dat het product 360 graden kan roteren om een as. Hiermee kan het product van alle kanten bekeken worden. Deze toepassing is bij uitstek geschikt voor internettoepassingen. Dit wordt ook wel 3D Packshot fotografie genoemd en er zijn bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het maken van apparatuur voor deze vorm van fotografie. Ook is er een groeiend aantal bedrijven dat deze animaties kan maken.


Productfotografie kun je ook prima zelf doen. Met een aantal hulpmiddelen ben je al snel in staat goede foto’s te produceren. In zijn simpelste vorm kan met een stuk wit papier en een goede digitale camera al een goed resultaat worden bereikt. Voor diegenen die regelmatig snel productfoto’s nodig hebben kan een investering in een lichttent, een statief en extra verlichting een optie zijn. Deze zijn op internet bij verschillende webwinkels te verkrijgen.

Tips productfotografie
Meerdere invalshoeken:
Toon het product vanuit verschillende oogpunten. Maak meerdere foto's die het product van alle kanten belichten. Sommige geavanceerde webshops hebben tools die ervoor zorgen dat de klant het product met de muis rond kan draaien. Heel mooi maar niet haalbaar voor iedereen. Probeer daarom eenzelfde effect te bereiken met meerdere foto's.

Zoom in
Durf details te tonen. De kijker wil het product van dichtbij kunnen bekijken en details waarnemen. Hij wil kunnen zien hoe de stof eruit ziet en wat de vorm is van dat ene knoopje. Zorg er daarom voor dat men in kan zoomen op de foto of plaats foto's die het product van dichtbij belichten. Maak een afzonderlijke foto van bijzondere details.

Gebruik kleur
Laat kleur duidelijk zien. Zorg ervoor dat de kleur van je product goed naar voren komt. Probeer de echte kleur zo dicht mogelijk te benaderen en kies voor een achtergrond die deze eruit laat springen.

De achtergrond
Maak de achtergrond niet te druk en focus op het product. Gewoon wit werkt vaak nog het beste, omdat dit de aandacht niet afleidt en het product goed zichtbaar maakt.

Gebruik een echte omgeving Toon het product echter niet altijd tegen een saaie, effen achtergrond maar toon het ook in een 'echte' omgeving. Plaats foto's van modellen die het kledingstuk dragen en plaats producten in een toepasselijke omgeving zodat de verhoudingen ook duidelijk worden. Op deze manier maak je gebruik van de omgeving om de ware vorm en grootte van een product weer te geven. Plaats ook altijd foto's van het product voor een effen achtergrond, maar gebruik deze foto's van het product 'in aktie' als een manier om vorm, toepassing en maat duidelijk te maken.

Belichting
De belichting van een foto kan het product maken of breken. Wanneer een product te donker of met hinderlijke schaduwen getoond wordt zullen veel klanten afhaken. Zorg daarom voor een heldere belichting en plaats geen foto's met teveel schaduwen. Denk vooral om reflecties en probeer te voorkomen dat de omgeving gespiegeld wordt in de oppervlakken van het product. Gebruik desnoods een wit laken of een een stuk kaasdoek voor de lamp of flits. Maak je gebruik van een opzetflits overweeg dan om een omnibounce te gebruiken en flits bij voorkeur indirect om hinderlijke schaduwen te voorkomen.

Gebruik een statief
Omdat productfoto’s vaak binnen worden gemaakt en niet iedereen een goed uitgelichte fotostudio heeft kun je beter een statief gebruiken. Je hebt immers de tijd en zo kun je met minder licht en langere sluitertijden toch goede resultaten boeken. Bovendien kun je je beter richten op de compositie.

Voor het gemakkelijk maken van productfoto's tegen een witte achtergrond is er de Fotocube. Deze opvouwbare kubus van witte stof laat licht door en kan dus van alle kanten belicht worden. Aan één kant van de kubus bevindt zich een spleet waardoor de foto genomen kan worden. Zo heb je geen last van hinderlijke spiegelingen of teveel licht van de voorkant. De stof zorgt ervoor dat het licht difuus verspreid wordt en er dus geen vervelende schaduwen ontstaan.
 
Was dit artikel behulpzaam? ja / nee
Artikel details
Artikel ID: 26
Onderwerp: TIPS VOOR FOTOGRAFIE
Datum toegevoegd: 10-01-2011 19:47:07
Aantal bekeken: 202
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 1.4/5.0 (19)

 
<< Ga terug

Powered by Help Desk Software HESK™